Zoeken in de TARIC database

Via het zoekscherm van de calculator kunt u rechtstreeks zoeken in de TARIC database, de Europese database waarin alle invoerrechten (douanerechten) percentages vastgelegd zijn.

Nadat u een zoekopdracht verstuurd heeft opent een nieuw venster met daarin de resultaten van de zoekopdracht. Wanneer uw zoekterm voorkomt in de database zal er een lange (en vaak onoverzichtelijke) lijst getoond worden met aan de linkerkant allerlei cijfercodes met daarnaast de omschrijving van de cijfercode en een highlight van de zoekterm.

Welk invoerrechtenpercentage dient u te gebruiken

Om het juiste invoerrechtenpercentage te vinden klikt u aan de linkerzijde op een cijfercode. Nadat u op de cijfercode geklikt heeft verschijnt er een lange lijst met allerlei landen en uitzonderingen die voor de desbetreffende product van toepassing zijn.

De uitzonderingen zijn vaak alleen van toepassing als u bij uw online bestelde product een speciaal certificaat bijgeleverd krijgt (bv het EUR.1 certificaat). Voor de meeste consumentengoederen is dit echter niet van toepassing.

Gebruik bij uw internetaankopen altijd het percentage dat staat onder "Douanerecht derde landen" onder de kop "ERGA OMNES (ERGA OMNES)".